Велико Търново отвъд историята

Здравейте,
днес искам да ви разходя из старопрестолния град Велико Търново. Като повечето наши градове и той има своя история. Но също така Търново е бил и столица на Втората българска държава.

В исторически план има изключително много забележителности, които трябва да се посетят. Добре е да се наема екскурзовод или да се купят поне книжките, които описват забележителностите. Чувала съм много хора да казват за Царевец - "Е, какво толкова, едни камъни!" Само че тези камъни са събрали толкова много мигове, толкова много спомени, толкова много история. Добре е да се знае кой камък защо е там. Освен крепостта Царевец, непременно посетете църквата "Св. Четиридесет Мъченици". Това е една светиня в българската история и паметник на българската книжовност. Също така във Велико търново се намира и първата сграда на Народното събрание, затвора, в който е лежал Васил Левски, Катедралният храм "Рождество Богородично", много старинни църкви и т.н. Разбира се за всички тези исторически места всеки може да прочете от интернет пространството.

Моята цел е да ви разкажа за това как може човек да се забавлява или казано по друг начин "да живее" във Велико Търново.

Посетих града за празника на Независимостта на 22.09.2015 г. Програмата, която бяха подготвили от Общината беше безкрайно колоритна, бяха помислили за всички възрасти - за малки, големи и още по-големи. Трябва да ви кажа, че за 5 дена обиколих много места, в които имаше забавления.
Започвам с Нощ на Самоводската чаршия. Имаше концерт на етно група, от която останах очарована. Модерното звучене на гъдулки и ударни на "Седнало е Джоре до" толкова много ми хареса, че останах без дъх. Още повече че навсякъде имаше толкова хора, които се забавляваха, дюкянчетата работеха до късно и всичко това под музикалния съпровод на група Етнотика.

На следващия ден програмата продължи с детски забавления в парка. Можете да посетите и лятното кино, да се насладите на спокойна и охлаждаща разходка край шадраваните или в моя случай - да се забавлявате с децата. Програмата беше като за деца - пъстроцветна. Имаше фокусник, игри с награди, детска дискотека, хора, различни умения, които да показват малчуганите, рисунки върху лице и всичко това гарнирано с вафли и сокчета, които се раздаваха от спонсорите.

След тази изключително неуморна веселба на другия ден се продължи с голяма разходка из града. А вечерта приключи с 3D Mapping Show. Публикувам официалното видео на Община Велико Търново, като се надявам, че няма да ми се разсърдят! :) Обаче зарята беше повече от страхотна. Наистина си заслужава човек да посети града, дори и само заради тези страхотни фойерверки! 
И след тази изпъстрена програма най-накрая дойде, някакси неусетно, Денят на Независимостта. Организаторите се бяха постарали. Колорит, история, съчетана с модерното, официална програма, голямо хоро, знамена навсякъде и най-вече много, много усмихнати лица. Всъщност това прави празника най-вече добър.

Вечерта завърши разбира се с Тържествена заря-проверка. Още веднъж ЗАРЯ! И Аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - Звук и Светлина" на Царевец. И познайте - след спектакъла - отново ЗАРЯ! Това малките деца как се кефят, просто страхотно!

Благодаря искрено на организаторите, които знам, че са се трудили неуморно, за да направят не само моят празник, а празникът на всички търновци и гости на града НЕЗАБРАВИМ!

Последния ден решихме да бъде сред природата. Наскоро беше подновен изцяло парка на хълма Света гора. Той се намира до Паметника на Асеневци и Художествената галерия "Борис Денев", съвсем близо до центъра на града. Обаче, който е тръгнал натам да знае - непременно с ниски и удобни обувки. до горе има мноооого стъпала! За децата мястото е страхотно, защото могат да избягат от градския шум, да се наслаждават на пикник (има много маси с пейки за пикник сред гората), детски съоръжения, футболни игрище, фитнес уреди за големи, естакади за скейтборд и много други. Също така всеки може да се наслади на вълшебната гледка към стария град от изградената нова 50 кв. м. площадка. Тя е само за наблюдение. И разбира се, за снимки! Трябва да почакаш малко, за да се освободи, ако искаш на снимката да сте само вашата компания и историческите забележителности.

Пожелавам ви и вие да имате такава страхотна разходка като моята! Интересувайте се за бъдещата програма на града и се насладете на незабравими емоции! Моите думи не ми стигат, за да изразя прекрасните си впечатления!

Коментари